De Euregio Maas-Rijn heeft binnen haar grenzen een aantal internationaal gerenommeerde onderzoeksinstituten die een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van dunnefilm zonnecellen. Deze kunnen worden geproduceerd op flexibele materialen met een lengte van wel enkele honderden meters. Daarnaast beschikt de regio over eersteklas industrieclusters die gespecialiseerd zijn in (de productie van) R2R-systemen.
Dit project beoogt een duurzame grensoverschrijdende samenwerking te bevorderen tussen actoren uit deze bedrijfstak en het onderzoek en overige stakeholders. Het doel is om lokale fabrikanten en bouw- en constructiebedrijven technisch in staat te stellen om op kosteneffectieve wijze op grote schaal zonnecelmateriaal te integreren in openbare lineaire infrastructuur.
Hiermee moet het mogelijk worden gemaakt dat duurzame energie grootschalig dicht in de buurt van het verbruik wordt opgewekt zonder dat extra grond hoeft te worden gebruikt. Als er bijvoorbeeld zonnecellen zouden worden geïntegreerd in het totale Nederlandse fietsnetwerk (35.000 km) zou dat in totaal 15TWh/jaar genereren, wat neerkomt op een CO2- reductie van ongeveer 500 miljoen ton/jaar.
Media
Eindhovens Dagblad | Solliance in Eindhoven leidt Europees project voor zonnecellen in de weg
Standaard | Rijden over zonnepanelen
Het Belang van Limburg | Rijden over zonnepanelen