youRegion website online

10 jan 2020

De website van het project youRegion is online. YouRegion streeft naar een grensoverschrijdende arbeidsmarkt in de Euregio, waar grenzen niet als een belemmering worden gezien maar als springplank naar een grotere arbeidsmarkt. In het kader van het project worden in de hele Euregio advies- en arbeidsbemiddelingsdiensten voor nieuwkomers geharmoniseerd en uitgebreid. Daarnaast wordt geïnvesteerd in een Euregionale welkomstcultuur.

Door de demografische ontwikkelingen en de grenzen in de Euregio kan het lastig zijn om aan gekwalificeerd personeel te komen. De actieve beroepsbevolking vergrijst, het geboortecijfer daalt en hoogopgeleiden hebben de neiging om weg te trekken uit de regio. YouRegion wil deze braindrain stoppen door te investeren in een regio die aantrekkelijk is voor hoogopgeleiden en jong talent.

Door het coördineren van advies- en bemiddelingsdiensten voor nieuwkomers bevordert youRegion een grensoverschrijdende arbeidsmarkt in de Euregio. Het project wil het bestaande dienstenaanbod voor nieuwkomers in kaart brengen en afstemmen en daarnaast een Euregionale marketingstrategie ontwikkelen. Uiteindelijk moeten er one-stop-shops komen waar werkgevers, (potentiële) grenspendelaars, burgers en zelfstandigen terecht kunnen voor advies en begeleiding over werken aan de andere kant van de grens.

YouRegion wil servicecentra voor grensoverschrijdende arbeidsbemiddeling opzetten in Kelmis (Oost-België) en in de Belgische provincie Limburg, naar het voorbeeld van vergelijkbare centra in Maastricht en Aken.

Welkomstcultuur

Of je nu spreekt van Willkommenskultur, onthaalcultuur of culture d’accueil, youRegion investeert in een regio die aantrekkelijk is om te wonen, te werken en te ondernemen. Met een dergelijk klimaat moeten nieuwkomers, expats, werknemers en bedrijven ook voor de lange termijn worden behouden voor de regio.

Voor deze doelgroep organiseert youRegion workshops om expats en (potentiële) grenspendelaars voor te lichten over wonen en werken in de Euregio Maas-Rijn. Een voorbeeld is de begeleiding van (levens)partners. Een verhuizing naar het buitenland heeft immers ook gevolgen voor de carrière van de partner en het gezinsleven. YouRegion streeft naar een centraal netwerk dat partners helpt om hun loopbaan voort te zetten in de Euregio.

Website nu online: www.youregion.eu

youRegion | Interreg Euregio Maas-Rijn