De dementieharp van het Interreg-project Technology in Healthcare Education ontving onlangs twee prijzen. In oktober won het de CERA Award voor jong, technisch talent; in december werd het tweede in de Zorgvinding 2019-competitie. Daarmee lijkt de dementieharp een veelbelovend hulpmiddel voor patiënten met dementie. Maar ook kinderen en mensen met een beperking kunnen profiteren van het apparaat. ´De dementieharp heeft de potentie om de markt op te gaan´, aldus Bart Jacobs van UC Leuven-Limburg.
Technologie en digitalisering nemen inmiddels een belangrijke positie in de gezondheidszorg in. Om deze nauwer op elkaar aan te laten sluiten brengt het Interreg-project Technology in Healthcare Education zorginstellingen, bedrijven, studenten, docenten, onderzoekers en product designers bij elkaar. Gesteund met EU-subsidie werken ze samen aan meer dan 30 case studies over een periode van 3 jaar.
De samenwerking tussen zorgpersoneel, experts, productdesigners en studenten levert zorg-innovatie op maat op. Zo werd de dementieharp speciaal ontwikkeld voor verzorgingstehuis WZC Toermalien in Genk. ‘Elk zorgcentrum heeft zijn eigen cultuur en daarom een andere hulpvraag’, legt onderzoeker en lector Bart Jacobs van UC Limburg en Leuven uit. Het verzoek van verzorgingstehuis WZC Toermalien in Genk draaide om de vragen: Op welke manier kunnen we mensen met dementie in het woonzorgcentrum in beweging brengen? Hoe geven we ze een stukje plezier en voldoening? En hoe moedigen we ze aan met elkaar en met familie in gesprek te gaan?
De dementieharp is niet alleen een co-creatie tussen verschillende disciplines. Het is ook een samenwerking over grenzen van regio’s en landen heen. Het project ontvangt subsidie van Interreg Euregio Maas-Rijn, dat grensoverschrijdende projecten financiert. Zo dragen onder meer studenten uit Belgisch Limburg, Nederlands Limburg en de Provincie Luik hun steentje bij.